De paardenbloem

Gepubliceerd op 8 mei 2021 om 14:42

De paardenbloem of Taraxacum Officinale, werd in de 7e eeuw al gebruikt in de chinese en arabische geneeskunde.


Tijdens de tweede wereldoorlog werden paardenbloem bladeren als voedsel aanbevolen. Molsla, werd het in vroegere tijden ook wel genoemd.

De bladeren, maar ook de wortel bevatten namelijk veel vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en suikers.

De geneeskrachtige werking van de paardenbloem komt veelal door de bitterstoffen die de plant bevat.
Deze bitterstoffen bevorderen de gal en leverfunctie en zorgen voor een betere spijsvertering.

Paardenbloemblad wordt ook wel een tonicum genoemd omdat het je lichaam algeheel versterkt. Het bevat een schat aan vitaminen en mineralen, verbeterd de opname van voedingsstoffen en heeft een ontgiftende werking.

Ook borstvoedende moeders kunnen zich tot de paardenbloem wenden, niet alleen vanwege de hoge voedingswaarde die de plant heeft, maar ook wanneer je last hebt van een dip in je melkproductie. Ze is namelijk ook nog eens galactogoog (melkproductie verhogend).

 

Van de bloemen kun je een heerlijke honing maken.

Het recept;

Pluk 50 gram bloemhoofden van paardenbloemen, op een schone plek.

Doe de bloemen in een pan met een (bio)citroen in schijfjes. 

Voeg kokend water toe, tot alles net onder staat (ongeveer 300 milliliter).

Laat dit mengsel 24 uur staan en intrekken.

Duw het mengsel door een zeef of door een schone theedoek en knijp die goed uit.

Kook het verkregen sap met ongeveer 250 gram geleisuiker.

Giet het kooksel in een schone jampot en laat die ondersteboven afkoelen.

 

Enjoy! ☀️🌼

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.